5000, Szolnok, Kossuth tér 1. 3/333. +36-30-915-3346 jnszmegyei@gmail.com

Sikerek és fejlődés jellemezte a megyei szövetséget

 Kiemelkedő színvonalú szolgálatellátás, sikeres gazdálkodás, úgy egyesületek, növekvő ifjú polgárőrség – ezek a momentumok jellemezték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség munkáját 2018-ban – derült ki a küldött közgyűlés beszámolóiból.

Április első hétvégéjén Szolnokon hívta össze az éves rendes küldött közgyűlését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség, ahol megismerhettük azokat a sikereket, amelyeket a megyei szervezet elkönyvelhetett 2018. során.

– Elsők között had köszöntsem azokat az ifjú polgárőröket, akik ilyen szép számban megjelentek a küldött közgyűlésen, hogy megismerkedhessenek a polgárőrség működésével, munkájával, a megyei szövetség eredményeivel. És köszönöm azt, hogy ilyen elhivatottak aziránt az önkéntes munka iránt, amelyet mi, polgárőrök végzünk – mondta el évösszegző beszámolója nyitásaként Szabó Zoltán, a megyei szövetség elnöke az ifjú polgárőrökhöz szólva. – A szövetség 2018-ban is a törvény adta lehetőségek keretében végezte munkáját a megyei polgárőr szövetség. Örömmel mondhatom, hogy számos ponton szép eredményeket értünk el az elmúlt év során, amelyet a statisztikai számok – mind a taglétszám, mind a közterületen eltöltött órák száma, mind a szolgálatok hatékonysága – jól mutatnak. Több száz vendégszolgálattal töltött órát tudhatnak maguk mögött megyénk polgárőrei, amelyet elsősorban a migrációs nyomás indokolt. Itt meg kell említeni a jászjákóhalmai, a tiszaföldvári és a törökszentmiklósi egyesületeket, akik kiemelkedő munkát végeztek ezen a területen. De elismerés illeti a többi egyesületet is, amelyek tagjai a megyében zajló kiemelt rendezvények biztosításában vállaltak feladatokat – mondta az elnök, aki a beszámolójában külön kitért a stratégiai partnerekkel folytatott kiemelkedő munkára. Elsősorban a rendőrséggel közös szolgálatellátás területén mutatkoztak előrelépések, mind szakmai szempontból, mind pedig óraszámban – de a megyei szervezet kiváló kapcsolatokat ápol az önkormányzatokkal, a katasztrófavédelemmel, a NAV-val, illetve e büntetés-végrehajtási intézetekkel is, akikkel szoros együttműködésben végzi önkéntes, bűnmegelőzési tevékenységét.

 

Szabó Zoltán kitért a járási koordinátorok által végzett munkára, amelynek köszönhetően javult az egyesületek információval való ellátottsága, hatékonyabb a kommunikáció az OPSZ, a megyei szervezet, valamint az egyesületek között, amely nagyban elősegíteni a szolgálatellátás hatékonyságát.

Az elnöki beszámolóból kiderült, az egyesületek sikeresen nyújtottak be pályázatokat, amelyeket eredményesen le is bonyolítottak. Az OPSZ programjait magas színvonalon, sikeresen hajtották végre – többek között a 3×100 programot. A központi könyvelés sikeres, számos kis egyesület adminisztratív terheit enyhíti, segíti a zavartalan könyvvitelt.

Országos szinten javultak a közbiztonsági mutatók, amelyben a rendőrség mellett a polgárőrségnek is nagy szerepe van. A polgárőrség támogatottságát vizsgálva el kell mondani, 2018-ban is komoly fejlesztéseket, minőségi cseréket tudott végrehajtani a megye a járműparkjában, amelyet elsősorban az ORFK által átadott gépkocsikkal sikerült megvalósítani.

– A megye kiemelkedő helyen, hiszen szinte minden településen működik már polgárőr egyesület. Számszerűsítve jelenleg 76 egyesület polgárőrei látnak el szolgálatot. Természetesen a cél az, hogy minden településen legyen polgárőrség. Jelenleg a szövetségünk taglétszáma 2700 – új igazolvánnyal rendelkező polgárőröket figyelembe véve. Az elmúlt esztendőben a szolgálati órák száma 322025 volt, amelyből a rendőrséggel közösen több, mint 57 ezer órát töltöttek tagjaink. Közel 40 ezer közterületi szolgálati órát adtak a polgárőrök, amelyet szeretnénk emelni a 2019-es évben. Ha már a 2019-es évet említjük, akkor a tervekről a következőket szeretném elmondani: Elsősorban a közterületen eltöltött órák számát kell emelni, hiszen az OPSZ kiemelt feladatként kezeli, hogy a polgárőrség alaptevékenységét erősíteni kell országos szinten. Emellett a külterületek védelmét is markánsan fokozni kell, mind a betakarítási időszakban, mind pedig a falopások megelőzésének érdekében. Emellett az ifjú polgárőrök toborzása is nagyon lényeges célkitűzése a megyei szövetségnek, amelyre már most megtette a kezdő lépéseket. Emellett a stratégiai partnerekkel fokozni kell az együttműködést, hatékonyabbá kell tenni a közös munkát.

Azonban úgy érzem, hogy a beszámolóm végén, köszönetet kell mondanom azért a munkáért, azokért a sikerekért minden polgárőrnek, amit a 2018-as évben elértünk. Köszönöm! – zárta szavait Szabó Zoltán elnök, akinek beszámolóját egyetlen ellenszavazat, vagy tartózkodás nélkül elfogadta a közgyűlés.

Ezt követően a gazdasági beszámolót Dávid Éva gazdasági vezető tartotta meg, majd ismertette a 2019-es év várható terveit is. Összefoglalója alapján több, mint egymillió forintos nyereséget könyvelhet el a megyei szervezet.

A felügyelőbizottság vezetője, Dr. Hanga Valéria elmondta, a szövetség működésében visszaélések, jogsértések nem történtek. Hozzátette, igen szigorú ellenőrzések történtek a megyei egyesületekre vonatkozóan, hiszen az OPSZ, valamint a megyei felügyelőbizottság mellett a városi- és a megyei ügyészség is vizsgálódott. Azonban hiányosságot, mulasztást nem tártak fel. Mindkét beszámolót – gazdasági és felügyelőbizottsági – a közgyűlés egyhangúan, ellenszavazat nélkül megszavazta.

Ezt követően elnökségi tag megválasztására került sor, hiszen az elmúlt év során Kisbódi Gáspár lemondott tisztségéről. A jelölő bizottság Orosz Tibort, a jászdózsai egyesület elnökét, valamint Bottlikné Hőgye Piroskát, a kisújszállási egyesület tagját jelölte a posztra. A bemutatókat követően a közgyűlés egyhangú szavazata alapján Orosz Tibor lett az új elnökségi tag, egyben az oktatási bizottság elnöke.

 

Ezt követően beszédet mondott Szitár Ferenc rendőr ezredes, megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes úr, aki méltatta a polgárőrség megyében végzett tevékenységét.

– A mai polgárőr szervezetek mind szervezettségükben, mind külső jegyeikben egy félkatonai szervezetre emlékeztetnek, amelyet fegyelmezett katonás rend, jó megjelenés jellemez, mindehhez hatékony, eredményes feladat-végrehajtás társul. És mindezt önkéntes alapon, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végzik – emelte ki Szitár Ferenc, aki hozzátette, a rendőrség kiemelt stratégiai partnereként kezeli a polgárőrséget. Meglátása szerint a polgárőrség egy olyan szerepet tölt be ma Magyarországon, amelynek hiányában nem lenne ilyen magas fokú a polgári elégedettség. A korábbi években voltak olyan társadalmi feszültségek, olyan kriminalizált helyzetek, amelyeket nem szívesen látnánk viszont.

– Az elmúlt években – kiemelten a 2017-et, 2018-at – nem tudott a rendőrség olyat kérni a polgárőrségtől, amelyben ne álltak volna mellénk. Ne lett volna ott, ne nyújtott volna segítséget a rendőrségnek legyen szó választásról, országos-, vagy megyei rendezvényről, eseményről. Köszönet illeti meg a polgárőrséget az általuk végzett munkáért, azért az erőfeszítésekért, amelyet az elnökség tesz a működésért, illetve köszönet illeti meg az önkormányzatokat, polgármestereket azért, mert támogatják a szervezeteket. Az együttműködés jegyében sok sikert a 2019-es tervekhez – zárta szavait az ezredes úr, aki beszédében külön megszólította a teremben lévő ifjú polgárőröket és elismerően szólt hozzájuk az általuk kiválasztott út erényeiről.

A felszólalások sorát Pausz Ferenc, az OPSZ elnökhelyettese folytatta, aki ismét hangsúlyozta a polgárőrség munkáját, feladatainak fontosságát, de felhívta a figyelmet a polgárőrségen belüli egység szükségességére a közösen kitűzött célok elérése érdekében.

A megyei felszólalók között volt az esemény házigazdája Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere, valamint Dr. Berkó Attila kormánymegbízott is.

Az esemény zárásaként díjak és elismerések átadására került sor.

 

Díjazottak:

 

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a „Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata” elismerésben részesítette Szitár Ferenc r. ezredes JNSZ MRFK Rendészeti – főkapitány helyettes a JNSZ Megyei Polgárőr Szövetséggel való kiváló együttműködésének elismeréséért.

 

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesítette Vetró Ferenc polgárőrt. (Kunmadarasi P.E. elnöke, Karcagi járás leköszönő koordinátora), és id. Hornyik János polgárőrt (Törökszentmiklós Városi Polgárőrség tagja)

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesítette Szőke Lászlóné polgárőrt (Tiszaszőlősi P.E. tagja és a JNSZ MPSZ JVB elnöke P.E. elnöke)

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozata kitüntetésben részesítette Kosalkó János polgárőrt (Tiszaföldvár Városi P.E gazdaságvezetőjét)

 

A JNSZ Megyei Rendőr – főkapitányság közös rendőri szolgálat ellátás során tanúsított kiemelkedő polgárőr tevékenységéért elismerésben részesítette Farkas Jánost a Városi P.E. Törökszentmiklós tagját)

Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata elismerésbe részesítette kiemelkedő munkájáért Mészáros Márta polgárőrt a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület tagját.

 

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke a „Polgárőrség Kiemelkedő támogatója” elismerésben részesítette, Guba Lászlót Kunmadaras Nagyközség Polgármesterét.

 

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke a „Polgárőrség Kiemelkedő támogatója” elismerésben részesítette, a Jászladány Nagyközség Önkormányzat Képviselő – Testületét. (az

elismerést átveszi Bertalanné Drávucz Katalin Polgármester asszony)

 

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke a „Polgárőrség Kiemelkedő támogatója” elismerésben részesítette, Tiszaföldvár Város Önkormányzatát, az elismerést átveszi Hegedűs István Polgármester.

 

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke „ Kiváló Polgárőr munkáért elismerésben részesítette Major Ferencné polgárőr (Jászladányi P.E. tagját, sajnos betegség miatt nem tudott eljönni, az elismerését átveszi Bertalan L. az egyesület elnöke); Unicsovics István polgárőr (Nagyiváni P.E. tagját; Kovács Sándor polgárőr (Fegyvernek Város P.E tagját); Kenyeres Imre polgárőr (Szajoli P.E tagját); Imre Lajos Kálmánné polgárőrt (Szolnok Városi P.E tagját); Gyurkin János polgárőr (Mezőtúr Város P.E. tagját); Varga Sándor polgárőr, (Kunmadarasi P.E. tagját); Poór László polgárőr (Jászjákóhalma P.E tagját); Szoboszlai István János polgárőr (Öcsödi P. és Tűzoltó E.tagját ); Rabi András polgárőr (Kunszentmárton Városi P.E. tagját); Tamasi Zoltán polgárőr (Jánoshidai P.E szolgálatvezetőjét); Csank József polgárőr (Kengyel Község P.E titkárát); Sávai Henriett polgárőr (Örményesi P.E tagját); Bozsó István polgárőr (Pusztamonostori P.E. tagját); Bíró József polgárőr (Jászárokszállás P.E tagját).

 

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség elnöke egy-egy Dell típusú notebook (laptop) illetve, Epson XP színes tintasugaras multi – funkciós nyomtató használatba adásával szeretné segíteni az egyesületek adminisztrációs munkájának ellátását. Az eszközöket Jászágó Község Polgárőr Egyesület, Kengyel Község Polgárőr Egyesülete, valamint Tiszatenyői Polgárőr és Településvédő Egyesület vehette át.

Back To Top

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás